Kunstterapi er en fruktbar metode som kan anvendes med suksess i ulike sektorer.
Her finner du artikler som forteller om kunstterapeutisk praksis og utviklingsarbeid hentet fra vårt medlemsblad Rubin, samt lenker til aktuelle fagartikler og pressestoff.
Artikkel fra ¨Sinn og samfunn¨ november-2020
Kunstterapi
Det er viktig for meg å se menneske bak diagnosen sier kunstterapeut Aud Nathalie Fodnes ved avdeling for akuttpsykiatri og psykosebehandling.
Målet med kunstterapi er at pasienten skal får et medisinfritt behandlingstilbud, få andre verktøy å bruke for å takle hverdagen og komme i kontakt med sine skapende evner.
Forsker - kan gi varig livsendring
Cecilie Meltzer, seniorforsker og dosent innen kunstbasert læring ved universitetet Oslo Met, sier kunstterapi bidrar til endring på en annen måte enn tradisjonell samtaleterapi.
Artikkel fra NRK omhandler erfaringer fra Veslelien behandlingssenter for rusmisbrukere i Brumunddal.
Du kan blant annet lese om Turid, som var døden nær av rusmisbruk. Høydepunktet for henne i behandlingen er nemlig kunstterapi.
Artikkel fra Rubin 2-2020
Vis meg!
Psykodrama i kunstterapi av Lise Bjarkli
Lise Bjarkli presenterer psykodramaets bidrag til kunstterapien. Også hun relaterer arbeidet til traumebearbeiding, og forbedring av «kontakten med seg selv, å uttrykke seg kreativt, å få i gang en dialog med det uttrykte og dermed med eget indre, for så gradvis å bidra til innsikt, indre endring eller vekst, og ytre handling hos klienten».
Artikkel fra Rubin 2-2017
Fokusorientert kunstterapi
Ved Knut Omholt
I en gruppe studenter jeg hadde i kunstterapi ved universitetet i Ås i vår tok jeg noen ganger i bruk en tilnærming som kalles ‘fokusorientert kunstterapi’. Jeg gjorde gode erfaringer med det og vil her dele noen hovedpunkter i det som den fremgangsmåten innebærer.
Artikkel fra Rubin 2-2015
Livet i Noahs Ark - del 2
Dyrefigurer som redskap til å utforske interaksjonen i en gruppe.
Ved Cecilie Meltzer
Vi har alle et forhold til dyr. Det handler om erfaring og kunnskap fra reelle møter med dyr i den virkelige verden, fra våre drømmer eller fra historier hentet fra beskrivelser i fabler, folkeeventyr og sagn.
Artikkel fra Rubin 1-2015
Livet i Noahs Ark - del 1
Med dyr som hjelpere i veiledning og terapi.
Ved Cecilie Meltzer
Vi har alle et forhold til dyr. Det handler om erfaring og kunnskap fra reelle møter med dyr i den virkelige verden, fra våre drømmer eller fra historier hentet fra beskrivelser i fabler, folkeeventyr og sagn.
Maling med barn
Kunstterapi som metode i det forebyggende arbeid
Ved Anne-Lise F. Strøm, (1/2009)
Barnevernspedagog og kunstterapeut
Brettene med maling setter jeg på små krakker ved hvert staffeli, så vet vi hvor malingen er. Krakkene er også fine til å stå på dersom papiret er så stort at barnet ellers ikke når til toppen. Barn elsker å stå på krakk og male og dette kan utnyttes dersom barnet ellers i hverdagen er høyt og lavt.
Kunstterapi i Palestina
Ved Steffen Rostock Svendsen, (2/2006)
Spes. i klinisk psykologi, kunstterapeut
Vi ønsket derfor å gi hjelperne tid og rom til seg selv; med kunst- og uttrykksterapimetoders mulighet for øket bevissthet om egne reaksjoner, og til en forløsning og bearbeiding av vanskelige og traumatiske følelser og opplevelser.